Biasul optimismului sau optimismul comparativ

Optimismul comparativ este o iluzie cognitiva prezenta la peste 80% din populatie si reprezinta tendinta de supraestima probabilitatea de a experimenta lucruri pozitive in viata si inclusiv tendinta de a subestima probabilitatea aparitiei unor evenimente neplacute de-a lungul timpului. Asadar, se pare ca noi subestimam posibilitatea de a suferi, de exemplu, de cancer sau de a suferi un accident de masina, supraestimand in schimb propria longevitate ori sansele de a reusi in cariera. Pe scurt, suntem mai mult optimisti decat realisti, insa nu ne dam seama de acest lucru.

O cercetare in domeniu a aratat ca trei din patru cetateni britanici se considera optimisti cu privire la viitorul familiilor lor. Asta ar insemna cam 75% – restul de 30% din respondenti au spus ca in general, familiile lor se descurca ceva mai bine decat acum ceva vreme.

Iar asta este un fapt foarte interesant, intrucat, noi suntem optimisti in ceea ce ii priveste pe copiii nostri, suntem optimisti cand ne gandim la familiile noastre dar nu mai suntem chiar atat de pozitivi cand vine vorba despre cei din jurul nostru si devenim aproape pesimisti cu privire la soarta concetatenilor nostri sau a tarii in care traim. Oricum ar fi, optimismul in ceea ce priveste viitorul nostru personal ramane nemodificat. Acest lucru nu inseamna ca noi, in sinea noastra, ne gandim ca lucrurile vor lua o turnura buna ca prin magie, ci mai degraba consideram ca noi insine avem toate instrumentele necesare pentru ca lucrurile sa decurga bine.

Anticiparea ii face pe oameni fericiti. Acesta este motivul pentru care majoritatea prefera vinerea duminicii, in ciuda faptului ca vinerea este zi de lucru iar duminica este zi de odihna.
Oamenii prefera vinerea pentru ca este ziua care aduce anticiparea unui weekend ce va urma, iar duminica este ziua ce precede o noua saptamana de munca.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s