Confuzii clasice | Psiholog vs. Psihiatru

human_psychologyAtunci cand vine vorba despre tamaduitori ai mintii, s-a creat o intreaga confuzie in randul oamenilor privind pregatirea, statutul si adresabilitatea psihiatrului, psihologului, psihoterapeutului s.a.m.d.

Nu putini sunt aceia care asimileaza psihiatria psihologiei sau psihoterapiei, iar lipsa de informare privind sanatatea si igiena mintala este principalul factor responsabil. Conceptele de “normalitate” si “sanatate psihica” reprezinta subiecte delicate care nasc tabuuri si contradictii, cu precadere din pricina prejudecatilor si a credintelor false precum: daca mergi la psiholog inseamna ca nu ai toate tiglele pe casa sau ar fi bine sa nu mai stie nimeni ca mergi la psiholog – astfel demersul terapeutic devenind stigmat social. Putini stiu ca profesiile de psiholog si psihiatru sunt adeseori complementare, ambele avand ca obiectiv mentinerea sanatatii si functionalitatii psihice (poate de aici si confuzia intre cele doua specialitati !?). In fine, in putine cuvinte, va propun sa facem distinctiile necesare privind conceptele, formarea si metodele folosite de specialistii in cele doua domenii.

Psihologul este un specialist care a urmat cursurile unei facultatii de psihologie – insa nu oricine a absolvit facultatea de psihologie este automat psiholog! Astfel, pentru a deveni psiholog clinician sau psihoterapeut, absolventul facultatii de psihologie trebuie sa urmeze o pregatire si formare complementara separata pentru a se specializa intr-o ramura a psihoterapiei (formare psihanalitica, formare in terapia centrata pe persoana, formare in terapia cognitiv-comportamentala, formare in terapia sistemica de cuplu si familie, etc.) dupa care poate initia demersurile necesare obtinerii atestatului de libera practica intr-o ramura aplicata a psihologiei (psihologia muncii si a transporturilor, psihologie clinica si psihoterapie, s.a.m.d). Psihologul lucreaza in spectrul normalitatii psihice si cu problemele constiente ale persoanei. Acesta ofera consiliere psihologica si intervine prin intermediul psihoterapiei. Asadar, daca eu am atacuri de panica, fobii sau probleme de relationare e indicat sa caut un psiholog specializat pe psihologie clinica si psihoterapie iar daca vreau sa fiu testat pentru examenul de la scoala de soferi voi merge la un psiholog specializat pe psihologia muncii transporturilor si serviciilor.

Psihiatrul este un MEDIC care a urmat cursurile unei facultati de medicina si apoi o specializare in psihiatrie. Psihiatrul are pregatirea necesara pentru a aprecia corect gravitatea patologiei mintale si trateaza tulburarile din sfera patologiei psihice prin tratament medicamentos. El examineaza simptomele si starea psihica a individului si prescrie medicamente pentru ameliorarea tulburarilor diagnosticate. Daca simptomele sunt severe si pacientul reprezinta un risc pentru sine sau ceilalti, psihiatrul recomanda supravegherea si internarea intr-un spital de specialitate. In anumite situatii, psihiatrul are competenta de a recomanda in afara medicamentelor si interventia psihoterapeutica.

Copierea sau reproducerea continutului fara acordul prealabil si fara mentionarea sursei este strict interzisa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s