Rational sau emotional | Left-brained vs. right-brained

La televizor, in carti si nu in ultimul rand pe internet, se vehiculeaza tot soiul de informatii cu privire la o teorie pe cat de interesanta, pe atat de controversata. Nu cred ca va sunt straine testele online pentru a afla in ce categorie te incadrezi, sau mai bine zis, ce emisfera cerebrala folosesti cu precadere – so, are you a left-brained or a right-brained?

centerbrainedPotrivit teoriei dominantei uneia dintre emisferele cerebrale, fiecare parte a creierului controleaza diferite tipuri de gandire iar oamenii, prefera un tip de gandire in defavoarea celuilalt. Aceasta teorie isi are originea in studiile neurochirurgului Roger Sperry, castigator al premiului Nobel in anul 1981 pentru demonstrarea experimentala a functionarii specifice a celor doua emisfere cerebrale. Experimentele efectuate de catre acesta au aratat faptul ca o emisfera, de obicei cea stanga, este specializata in procesarea lineara, strategica si analitica a informatiilor din mediul inconjurator iar cealalta emisfera este responsabila de imaginatie, creativitate, arta, poezie, emotii, si vise.

Unii autori merg mai departe de atat, afirmand ca inclusiv urechea la care punem telefonul cand vorbim este influentata de informatia pe care dorim sa o transmitem sau pe care o primim. Acestia sustin ca emisfera stanga comunica cu urechea dreapta, iar emisfera dreapta comunica cu urechea stanga – deci, atunci cand vorbim la telefon despre lucruri personale, precum amintiri, vise, etc. avem tendinta de a pune telefonul la urechea stanga iar cand vorbim despre serviciu, datorii, responsabilitati vom avea tendinta de a pune telefonul la urechea dreapta.

Cu toate ca aceste teorii sunt sustinute de date reale, conotatiile care decurg din ele sunt mult deformate si exagerate. Asadar, se spune ca o persoana care gandeste cu emisfera stanga este mai rationala, realista, logica, analitica si obiectiva, preferand matematica si detinerea controlului. Pe de alta parte, o persoana care foloseste cu precadere emisfera dreapta este intuitiva, subiectiva, creativa, senzuala si pasionala, ii plac poezia si arta, se ghideaza dupa emotii si sentimente. Cei care popularizeaza aceasta viziune mai spun si ca oamenii ar deveni mult mai intelepti daca ar invata sa isi foloseasca la maximum potentialul ambelor emisfere.

Oamenii de stiinta au insa o parere diferita, si anume ca aceasta viziune este doar un mit. Persoanele difera, intr-adevar, in ceea ce priveste capacitatile cognitive, insa acest lucru nu inseamna ca isi folosesc o parte de creier “mai mult” decat pe cealalta, intrucat cele doua emisfere comunica printr-o formatiune numita “corpus callosum” iar relatia care se stabileste intre ele ar fi una de complementaritate iar nu de exclusivitate. In ciuda faptului ca exista o lateralizare a functiilor in cele doua emisfere cerebrale, cercetatorii subliniaza ca exista mai multe asemanari decat diferente intre cele doua, iar conceptul de emisfera dominanta in explicarea personalitatii umane nu ar fi decat un mit rezultat dintr-o simplificare.

Copierea sau reproducerea continutului fara acordul prealabil si fara mentionarea sursei este strict interzisa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s