Recadrarea | Intre arta si stiinta

Viata nu e ceva static. Singurii oameni care nu se razgandesc sunt cei cu mintea dusa, cei din ospicii, cei care nu pot si cei in cimitir. (Everett Dirkren)

Recadrarea cognitiva este o tehnica psihologica ce consta in identificarea si ulterior schimbarea gandurilor irationale si dezadaptative. Reframing-ul, asa cum este cunoscut mai adesea conceptul de recadrare, este o modalitate de a privi si interioriza evenimentele, gandurile, conceptele, ideile in feluri mult mai pozitive. In contextul terapiei cognitive, recadrarea se refera la restructurare cognitiva sau restructurare mentala – mai precis la modificarea acelor harti sau scheme mentale prin care percepem in mod constant realitatea.

Recadrarea este deosebit de utila atunci cand dorim sa ne imbunatatim capacitatea de memorare, pentru a reduce anxietatea dar si pentru a ajuta deopotriva adultii si copiii sa gestioneze prezenta unor dizabilitati. Schimbarea gandurilor pe care parintii le au cu privire la copiii lor cu dizabilitati este benefica mai ales pentru o mai buna intelegere si o gestionare corecta a problemei.

Inainte sa incercam sa definim cuvantul “recadrare” este necesar sa intelegem ce inseamna “cadru” sau “incadrare mentala”. Conceptul de “cadru mental” se refera la un punct de vedere personal din prisma caruia vedem lumea, nascut din experientele personale sau din cele din jurul nostru. Experienta in sine nu are nici un sens anume. Ea exista pur si simplu pentru ca noi ii oferim un sens in functie de convingerile, valorile si lucrurile care ne plac sau nu ne plac. Cu alte cuvinte reprezinta semnificatia pe care o oferim evenimentului in sine. Mai plastic spus, “Frumusetea este ochii celui care priveste” sau “Sunt responsabil doar de ceea ce spun, nu si de ceea ce intelegi tu”, asta pentru ca fiecare dintre noi aplica in fiecare moment propria viziune si intelegere asupra lucrurilor care se intampla.

Deseori avem tendinta sa incadram lucrurile pe baza modului in care le-am perceput in trecut. De multe ori, schimband standardele obisnuite de perceptie, cream mai multe optiuni pentru viata noastra. Daca privim aceeasi situatie din alt punct de vedere, ne putem schimba modul in care reactionam in viata. Ne putem schimba reprezentarea sau perceptia in legatura cu orice si instant, ne putem schimba starile, comportamentele si actiunile. La acest lucru se refera recadrarea. Recadrare este arta si stiinta de a aranja cuvinte si actiuni, in scopul de a modifica perspectiva personala sau a altei persoane intr-o anumita situatie, cu intentia de a initia o schimbare in comportament.

cute-psychological-quotes

Recadrarea presupune schimbarea felului in care percepi un eveniment, inclusiv schimbarea sensului. Cand perceptia se modifica, reactiile si comportamentul se vor modifica si ele. Recadrarea prin limbaj iti permite sa vezi cuvintele intr-un mod diferit si asta transforma semnificatiile.

Iata si cateva exemple de recadrare:

“Sufar de ADHD.”

Recadrare: Nu sufar de ADHD, doar ca uneori imi este greu sa ma concentrez.

“Sunt bipolar.”

Recadrare: Uneori ma simt deprimat.

“Sufar de insomnie.”

Recadrare: Cateodata imi este dificil sa adorm.

 Sunt de-a dreptul obsedat de toate detaliile minore.”

Recadrare: Esti un perfectionist, nu-i asa?

Sunt mult prea incapatanat.”

Recadrare: Sunt convins ca asta iti e de folos cand iti aperi punctele de vedere.

Recadrarea nu se refera doar la a schimba gandurile si perceptiile evenimentelor. Recadrarea e bazata pe creativitate, pe dezvoltarea de noi optiuni si solutii, ea sparge bariere si demonteaza credinte inutile.

  • Sunt recunoscator statului pentru impozitele si taxele pe care le platesc, pentru ca inseamna ca sunt angajat.

  • Ma simt bine cand am rufe de spalat si calcat, pentru ca inseamna ca am haine de imbracat.

  • Ma bucur ca sotul meu ajunge tarziu acasa, pentru ca inseamna ca doarme cu mine si nu cu altcineva.

Spor la schimbare!

Copierea sau reproducerea continutului fara acordul prealabil si fara mentionarea sursei este strict interzisa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s