Tu ce stii despre familia ta? O abordare transgenerationala a vindecarii

Toate familiile fericite sunt la fel; fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel. Lev Tolstoi

poster_familieFamilia – celula de baza a societatii. Cuplul– arhitectii familiei. Cuplul – arhitectii societatii? Posibil! Ce putem spune cu certitudine insa, este ca cei doi parteneri ce formeaza un cuplu devin arhitectii propriei familii asa cum este ea definita in fazele sale incipiente, dar si ai familiei extinse, prin “mostenirea” pe care o lasa acesteia si prin influenta pe care o exercita asupra individului si a societatii, asa cum vom vedea mai tarziu.

Asadar, ce stim despre familiile noastre? Ce stim despre bunicii paterni? Dar despre cei materni? Despre copiii lor, altii decat parintii nostri, ce stim? Dar despre parintii bunicilor nostri? Poate pe cei din urma nici nu i-am cunoscut, astfel ca putinele informatii care ajung la noi despre ei sunt cele incomplete si distorsionate de amintirile subiective ale rudelor in viata. Cum au iubit? Ce greutati au avut? De ce boli au suferit? Ce talente si calitati au avut? Ce secrete au avut?

In literatura de specialitate, teoriile care abordeaza individul din perspectiva familiala sunt mai multe, insa cea care ne intereseaza astazi este cea fondata de psihiatrul american Murray Bowen. Conform acestui psihiatru, familia este un sistem si ce se intampla unui membru al sistemului afecteaza intreg sistemul. Similar, sistemul influenteaza la randul lui persoana.

Familia de origine este familia in care am crescut si este formata din parinti, frati sau surori, dar si din generatiile anterioare. De la acestia am invatat, in copilarie, cine suntem, ce si cat putem, cum ar trebui sa gandim si sa ne comportam. Ei ne-au format credintele si valorile. De la ei stim cum sa comunicam, sa interactionam, cum sa ne satisfacem nevoile si cum sa gestionam emotiile. Membrii familiei noastre de origine si relatiile cu fiecare dintre ei dar si cu familia ca intreg au o influenta profunda asupra persoanei in devenire. O persoana are propria individualitate, insa face parte si dintr-o familie de care este legata cu fire nevazute, chiar si atunci cand nu a tinut legatura cu aceasta.Old_family_photo_by_allwell

Teoria boweniana se bazeaza pe ideea ca oamenii au o mostenire evolutiva comuna la nivelurile primitive ale functionarii si un “inconstient familial”, in care sunt depozitate evenimentele semnificative ale familiei, traumele, secretele, afirmatiile “puternice” si asteptarile parintilor de la urmasi precum si talentele sau visele lor – pe scurt, un fel de mostenire globala ce ne este transmisa de-a lungul generatiilor. Mai cu seama secretele si traumele de familie pot sa se constituie intr-un fel de pattern al repetitiilor – adica exact acele lucruri care au fost nerezolvate si impinse in inconstient, refulate, interzise, ascunse. Fiecare familie are o atmosfera inconstienta care se propaga la membrii ei iar dovada sta faptul ca aceeasi atmosfera de familie se intalneste la intregi familii care apartin mai multor generatii.

Psihologia transgenerationala de familie arata ca familia de origine are o influenta asupra individului mai mare decat ne-am inchipui. Terapeutii transgenerationali considera ca o astfel de transmitere psihologica se face la nivel si mai inalt decat acela de familie, cum ar fi cel de grup social mai larg, sau chiar societate. Potrivit acestei abordari, dificultatile unui individ sau cele din cadrul unei familii apar ca urmare a transmiterii transgenerationale a unor tipare disfunctionale de interactiune.

Totusi, nu se poate spune ca aceste disfunctii sunt provocate de generatiile anterioare, ci ca problemele acestora, ramanand nerezolvate, au ajuns sa se perpetueze de-a lungul timpului pana cand unul din membrii familiei va sparge tiparul dezadaptativ. Preluam de la stramosi fizicul, profesia, modul de relationare cu altii, talentele si capacitatile, calitatile, defectele, slabiciunile, traumele, durerile, invatam cum sa fim fericiti sau nefericiti. Asa cum se transmit genele se transmit si tiparele de gandire, ideile, sentimentele, stilurile comportamentale, traumele dintr-o generatie in alta. Asa cum exista un inconstient propriu, exista si un inconstient de familie care se preia, mai ales daca membrii familiei respective nu isi recunosc si nu isi constientizeaza problemele, trairile si gandurile, nu isi traiesc doliile, ci le neaga sau le tin secrete. Sunt persoane care si la varsta adulta au simptome care nu pot fi explicate prin problemele lor de zi cu zi, sau de cuplu dar a caror vindecare rezida in accesarea si rezolvarea dificultatilor „mostenite” transgenerational.

Avand aceste informatii, putem sa analizam o trauma, o pierdere, o suferinta, o boala, dintr-o perspectiva mai larga. Ceea ce s-a intamplat cu un stramos ne afecteaza pe noi si generatiile ce vin, iar uneori, cand raspunsurile se lasa asteptate, este indicat sa le cautam dincolo de granitele timpului si spatiului.

Copierea sau reproducerea continutului fara acordul prealabil si fara mentionarea sursei este strict interzisa!

One thought on “Tu ce stii despre familia ta? O abordare transgenerationala a vindecarii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s