Viata pe repede inainte | Life on fast-forward

Timpul – parca nu mai are rabdare cu oamenii, spunea candva Marin Preda. Niciodata nu e suficient pentru cate am vrea sa facem. Cineva spunea ca activitatile cu care ne umplem timpul atunci cand amanam lucrurile importante sunt probabil cele cu care ar trebui sa ne indeletnicim toata viata sau daca faci ceea ce-ti place, nu va mai trebui sa muncesti niciodata. Asa simplu sa fie? In cazul acesta, nimeni nu s-ar mai plange de colegi barfitori, de sefi insuportabili, agresivi si abuzivi, care nu ne inteleg nevoile si care, pana la urma, nici nu sunt interesati ca noi sa mai avem o viata personala – important pentru ei este sa dam totul acolo, la serviciu. Nimeni nu s-ar mai plange de programe de lucru interminabile, de santaj si amenintari, de activitati monotone care ne fac tot mai nefericiti pe zi ce trece. Prinsi in valtoarea grijilor, a facturilor, a sanatatii precare sau a problemelor familiale, in malaxorul vietii urbane care cere tot mai mult pe zi ce trece de la noi – mai multa energie, mai multa vigilenta, mai mult, mai mult, mai mult…suntem epuizati, sfarsiti, anosti si incercanati.

Astfel de rutine te depersonalizeaza si te transforma intr-un robot util societatii. La sfarsitul unei astfel de zile, daca cineva te-ar intreba: tu ce faci cu visele tale? ce faci cu timpul tau liber? – probabil ai izbucni intr-un ras isteric sau intr-o interminabila lamentare despre cum pur si simplu nimic nu iti este de ajuns, despre cum trebuie sa satisfaci nevoile tuturor si despre cum nici macar nu mai ai dreptul sa mai visezi la putin timp pentru tine, pentru ca esti atat de indispensabil!

Masca sacrificiului este tentanta si la indemana. Si totusi, cand toate astea se termina, ce faci pentru tine insuti? Ce faci pentru copilul din tine, care are propriile visuri, nazuinte, nevoi, placeri si temeri? Unde evadeaza mintea ta in acele momente? Si nu doar mintea ta, ci si corpul tau – unde evadati? Ai un loc al tau care sa iti odihneasca mintea si spiritul? Poate ar trebui sa reflectam mai mult la propriile nevoi si la faptul ca puterile noastre sunt limitate. Poate ar trebui sa acceptam mai des ajutor si sa stim cand sa il cerem. Oboseala cronica este una dintre multele consecinte nefericite ale ritmului in care traim, dar cred ca adevarata problema este de fapt aceea ca nu stim cand sa ne oprim.

1110_3070571kAm uitat sa fim blanzi cu noi insine, am uitat ca avem propriul nostru ritm si ca banda rulanta a vietii isi poate mari viteza pana ce ne doboara, ne tavaleste si ne lasa acolo devastati. Insa butonul care incetineste ritmul este la noi. De ce sa nu il folosim? Secretul nu este sa ne dam demisia si sa hoinarim pe strazi sperand ca ideea salvatoare e undeva dupa colt si cineva va fi dispus sa investeasca in talentele noastre nedescoperite. Cel mai mare inconvenient al unui loc de munca este acela ca iti rapeste mult timp. Dar compenseaza asta faurindu-ti o obisnuinta care sa iti permita sa te dedici preocuparilor tale creatoare, oricare ar fi acelea. Ia-o mai usor si fa-ti timp pentru tine.

Viata este o treaba singuratica, adeseori plina de descurajare si respingere si adevarul este ca, si daca ai avea nororcul de a-ti castiga painea facand ceea ce iti place cu adevarat, probabil tot ar trebui sa treaca ceva timp pentru a ajunge in stadiul acela. Nimeni nu ne garanteaza ca daca am avea timp cu nemiluita, problemele noastre se vor rezolva de la sine si ideile vor veni pe banda rulanta. Dar nici daca ne dam de ceasul mortii, rezultatul nu va fi altul.

Asadar, lasa-te inspirat. Solutiile si raspunsurile sunt toate la tine si vor veni la momentul potrivit. Tine-ti pasiunile aproape, nu renunta la nimic si nu iti lasa aspiratiile nesupravegheate! Fa-ti timp sa te simti plictisit. Pentru a fi inspirat, ai nevoie de timp in care pur si simplu sa stai si sa nu faci nimic. Viata noastra privita astfel capata un alt sens, un alt ritm – mai sanatos si mai suportabil. O astfel de perspectiva ne poate reda cu siguranta speranta ca timpul va avea iarasi cu noi o nesfarsita rabdare.

working-in-a-coffee-shop

Copierea sau reproducerea continutului fara acordul prealabil si fara mentionarea sursei este strict interzisa!

2 thoughts on “Viata pe repede inainte | Life on fast-forward

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s