Fii creativ ! sau cum sa gandim “in afara cutiei”

Thinking outside the box – celebra metafora care ne duce cu gandul la inedit, in afara uzualului, diferit, neconventional este larg cunoscuta mai ales in domenii precum marketing sau management si se refera intocmai la gandirea creativa. Insa gandirea creativa, neconventionala, iesita din tipare, inovatoare este un deziderat nu numai al managerilor ci si al artistilor, al scriitorilor, al arhitectilor, al educatorilor si cu siguranta si al programatorilor!

thinking-outside-the-box-makes-me-lDesi activitatile cotidiene ale multora dintre noi suna cam asa “Think inside the box. Feel the box. Be the box”, uneori suntem solicitati sa gasim solutii mai putin „ortodoxe” pentru anumite dificultati. Credinta populara spune ca un om fie este creativ din nastere, fie nu este deloc creativ. Adevarul e ca aceia care reusesc sa gandeasca neconventional parca stiu instinctiv cum sa fie in afara cutiei.

Dar ca orice abilitate, daca nu e nativa, poate fi dobandita. Cum? Prin exercitiu, fireste! Rutina este cea care ucide, de obicei, creativitatea. Prin urmare, este important sa cream spatiu mental pentru acest proces uimitor. Atunci cand esti in pana de idei, fa un dus, o plimbare sau pur si simplu opreste-te din ceea ce faci si goleste-ti mintea.

Vestea buna este ca literatura de specialitate vine in ajutorul nostru cu tot soiul de sfaturi si exercitii precum cele de mai jos:

Reconceptualizarea problemei – modifica perspectiva din care privesti problema si ia in considerare solutii pe care le credeai ineficiente!

Reveria – cum spuneam si mai sus, creaza-ti un spatiu mental si elibereaza-ti mintea de ganduri!

Setarea unor parametri – nu te grabi sa iti setezi termene limita si incearca sa elimini orice fel de presiune exterioara. Creativitatea nu cunoaste dead line-uri!

Eliminarea fricii si acceptarea riscurilor – uneori solutiile neconventionale pot aduce cu sine riscuri mai importante decat daca ai urma calea traditionala. Teama ca acestea ar putea depasi beneficiile poate dauna creativitatii. Nu exista loc de frica si oscilare! Orice optiune aduce cu sine beneficii dar si dezavantaje 🙂

Eliminarea gandurilor negative – „nu sunt in stare!”, „altii sunt mult mai pregatiti si mai creativi decat mine”, „voi fi luat in deradere” – tipul acesta de gandire ne va aduce numai deservicii, orice am incerca sa intreprindem, mai ales daca ne dorim sa ne sporim creativitatea. Fiecare dintre noi avem potential si suntem unici! Cu incredere si curaj ne putem depasi propriile limite!

Studierea altor domenii si industrii care ne pot inspira pentru solutii inedite – este important sa ne pastram vie curiozitatea. Chiar daca poate parea foarte abstract si imposibil de inteles cum functioneaza o macara pe santier, e bine sa pastram in minte ideea ca in spatele lucrurilor care ne fac viata usoara au stat idei marete!

Alegerea unor noi hobby-uri – chiar daca iti place sa mergi pe bicicleta, incearca si rolele! Poate esti foarte priceput la tenis, insa cateva mingi la cosul de baschet nu suna chiar asa de rau. Invatarea unor noi tehnici si antrenarea in activitati care ti-au fost straine inainte, pot declansa noi conexiuni in mintea ta. Nu ai nimic de pierdut, ba din contra! Aerul curat oxigeneaza creierul!

Studierea altor limbi straine decat cele cunoscute – engleza, franceza, germana, rusa, spaniola…au devenit deja mainstream! Stiai ca in limba japoneza intonatia face diferenta intre cuvinte care altminteri ar fi identice? Daca nu stiai, poate ai vrea sa mai inveti si altceva!

Cauta compania altor oameni creativi – nu spun ca ar fi contagioasa creativitatea, dar este foarte posibil sa inveti ceva de la astfel de oameni doar observand actiunile lor si ascultandu-i.

Invata sa asculti cu atentie ideile altor oameni – prins in gandurile tale, este foarte probabil ca uneori nici sa nu auzi prea bine ce iti comunica ceilalti. Insa daca ai acorda ceva mai multa atentie, este posibil sa realizezi ca primesti idei bune sau sugestii eficiente – gratis!

Spor la schimbare!

star-catcher-duy-huynhCopierea sau reproducerea continutului fara acordul prealabil si fara mentionarea sursei este strict interzisa!

2 thoughts on “Fii creativ ! sau cum sa gandim “in afara cutiei”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s