Profetiile care se autoimplinesc sau efectul Pygmalion. Cum nu mai reusim sa vedem padurea de copaci

O vorba inteleapta din popor spune … adica cum o vorba inteleapta din popor? Toate “vorbele din popor” sunt incarcate de intelepciune ancestrala 🙂 Partea buna este ca aproape intotdeauna vorbele acestea de duh au un corelativ psihologic bine fundamentat. In cazul de fata, cu totii presupun ca ati auzit de expresia nu mai reusesti sa vezi padurea de copaci…asta insemnand ca, de exemplu, intr-o problema, nu mai reusesti sa vezi imaginea de ansamblu – the big picture, pentru ca te focusezi pe anumite aspecte mai mult sau mai putin relevante, care te ajuta mai mult sau mai putin, sa intelegi ce ai de facut pentru a gasi rezolvarea.

Profetiile care se autoimplinesc poate parea o expresie abracadabranta daca o luam ad literam. In fapt, ea ne spune ca noi vedem ceea ce vrem sa vedem si intelegem numai ceea ce vrem sa intelegem sau ceeea ce suntem setati apriori sa intelegem – mai exact, selectam din realitate numai acele aspecte care confirma asteptarile noastre in legatura cu o situatie data. Acum, v-ati putea intreba ce legatura au aceste profetii, aceste asteptari cu „padurea si copacii ei”? Ei bine, atunci cand iti creezi niste asteptari cu privire la anumite aspecte ale vietii, cumva, te setezi sa observi si extragi din realitate numai acele aspecte care sa iti confirme profetiile, asteptarile, astfel ca ele se…autoimplinesc. Prin urmare, nu mai reusesti sa vezi imaginea de ansamblu, “padurea”, limitandu-ti observatia la propriul setting mental.

pygmalion_effect

Literatura de specialitate mai numeste aceste profetii care se autoimplinesc si efectul lui Pygmalion. Mitul grecesc al lui Pygmalion, sculptorul deznadajduit care nu gasea o femeie asa cum isi dorea el, spune ca acesta hotaraste ca nu se va casatori niciodata si se apuca sa sculpteze in fildes idealul sau feminin. Statuia plamadita de mainile lui e atat de frumoasa – perfecta chiar, incat Pygmalion se indragosteste de ea si o numeste Galateea. Rugile si pasiunea cu care Pygmalion se indragostise de Galateaa ii impresioneaza atat de tare pe zei, incat acestia ii dau viata statuii. Iar cei doi au trait fericiti pana la sfarsitul vietii, evident, nu?

Pana aici, singurele dezavantaje ale profetiilor personale par a fi cele legate de perspectiva incompleta si de faptul ca putem pierde multe aspecte din vedere daca nu constientizam aceste setting-uri mentale si cum functioneaza ele. De fapt, insa, implicatiile acestor profetii care se autoimplinesc sunt mult mai profunde decat am crede. Ele ne influenteaza atunci cand interactionam cu alti oameni, la serviciu, acasa, la scoala, cu prieteni sau cu necunoscuti si determina la ceilalti comportamente care vin sa confirme asteparile noastre initiale. De exemplu, daca anticipam ca interlocutorul nostru intr-o discutie va fi amabil si prietenos, noi vom fi deschisi, amabili si prietenosi, ceea ce il va determina pe interlocutor sa raspunda la fel. Comportamentul sau ne va confirma asteptarea initiala.

Smart Touch TIFF FileLa fel si viceversa – daca anticipam ca elevii nostri vor fi elevi slabi, cu note proaste, care sunt galagiosi si impertinenti, atitudinea noastra interioara va provoca un lant de evenimente care sa ne confirme intocmai asteptarile. Aceste fenomen se numeste in literatura de specialitate, efectul lui Pymalion in clasa.

Mai mult decat atat, s-a constatat ca noi avem nu numai tendinta de a selecta din realitate doar acele actiuni conforme cu credintele si asteptarile noastre, ci si tendinta de a ignora toate celelalte informatii care, de altfel, ne-ar putea completa perspectiva asupra realitatii.

Ceea ce trebuie sa retinem este ca atitudinea noastra interioara intotdeauna se va transpune in ceea ce facem si ce spunem, iar toate acestea vor initia un lant de evenimente care sa confirme credintele noastre initiale. Dar daca vom reusi sa ne pastram constiinta treaza si sa ne redresam cand observam ca functionam pe pilot automat, cu siguranta ne vom modifica perspectiva asupra realitatii, obtinand astfel o imagine de ansamblu mai corecta si completa, imbunatatindu-ne considerabil calitatea vietii si modul in care ne raportam la ceilalti .

Copierea sau reproducerea continutului fara acordul prealabil si fara mentionarea sursei este strict interzisa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s