Copilul Interior. Friend or foe?

Atentie! Acest articol trebuie citit de adulti doar sub stricta supraveghere a copilului interior.

myinnerchildAuzim spunandu-se ca fiecare dintre noi suntem in sinea noastra tot copii si ca asa ramanem toata viata. Ca barbatii, chiar si la varsta maturitatii, sunt tot niste copii. Se spune ca perioada copilariei este ca un paradis pierdut ale carei bucurii nu le vom mai intalni niciodata. Unii dintre noi incearca toata viata sa recupereze deliciul anilor copilariei, altii incearca sa compenseze in viata de adult toate neajunsurile acelor vremuri.

Marele psiholog si psihiatru elvetian, Carl Gustav Jung, a teoretizat acest concept, numindu-l Arhetipul Copilului Interior. Jung spunea ca aceasta putere launtrica este cel mai adesea reprimata in adult, simbolizand deschiderea, receptivitatea, prospetimea constiintei care este prezenta aici si acum. Copilul interior este un simbol universal al posibilitatilor latente ale psihicului si totodata acea parte din noi care ne predispune catre creativitate. Copilul intruchipeaza spontaneitatea, veselia si imaginatia.

In teorie, lucrurile sunt destul de clare si aparent minunate. Dar, daca ar fi sa te gandesti putin, cum este de fapt copilul tau interior? E un copil nostalgic sau fericit? E temator sau curajos? Rebel sau submisiv? Prieten sau dusman?

my_inner_child_by_berkozturk-d6wmbrePuterea pe care o aduce cu sine copilul interior depinde de ceea ce evoca in noi amintirile copilariei. Acei ani au marcat devenirea noastra ca adulti. Putem aduce cu noi din copilarie puterea de lua propriile decizii, puterea de a ne asuma alegerile, indrazneala si curajul de a lua initiativa , dar si nevoia de a ne revolta, de a face lucrurile altfel decat au facut-o cei din jurul nostru, nevoia de a compensa toate frustrarile, temerile si neajunsurile acelor ani, dorinta de a pedepsi si incapacitatea de a ierta.

Copilul interior ne poate fi deopotriva prieten si dusman. Depinde numai de noi ce alegem sa aducem la suprafata si ne este util scopurilor prezente. Asadar, cand muncesti, pentru cine muncesti? Pentru adultul de astazi si nevoile lui, sau pentru capriciile copilului tau interior? Ai simtit uneori ca in fata unei situatii esti ambivalent, ca iti doresti in acelasi timp libertatea dar si angajamentul? Ca ai vrea sa „te joci dar fara sa iti murdaresti rochita”? uneori, atunci cand alegem sa ignoram acest copil interior, ignoram potentialul creator pentru a fi si a face ce ne dorim, iar lucrurile iau intorsaturi nefericite.

Daca avem in noi puterea de a fi creativi, inspirati, fericiti, de ce alegem sa traim ca si cum fiecare zi e noua zi de lupta? De ce alegem sa supra-vietuim?

In fiecare zi din viata noastra facem alegeri. Zeci de alegeri, sute de alegeri poate. Alegem pe unde sa traversam strada, alegem daca ne vom suna mama acum sau mai tarziu, alegem sa muncim mai mult sau mai putin, sa ne casatorim sau nu, sa iertam sau nu, sa mancam mai sanatos …sau nu! Fiecare dintre aceste alegeri le facem folosind fie modelul mental de creatie, fie modelul mental de lupta.

Cand iti gasesti jumatatea alaturi de care vrei sa traiesti, cu siguranta traiesti sentimentul acela reconfortant de inima usoara, de „asa a fost sa fie”, simtindu-te norocos, inspirat ca ai ales sa urmezi drumul care te-a condus catre persoana iubita. Alteori, alegem sa folosim modelul mental de lupta – de fiecare data cand ne simtim constransi, de fiecare data cand facem un compromis, cand renuntam si cand viata devine o experienta negativa, functionam pe pilot automat, ignorand tot potentialul creativ despre care ne vorbea Jung, ignorand posibilitatea de a gasi solutii creative problemelor noastre, de a privi lucrurile din alte unghiuri, neglijand resursele nelimitate de care dispunem.

In fine, daca ar fi sa analizezi acum toate deciziile importante pe care le-ai luat de-a lungul vietii, cum le-ai descrie? Inspirate, creative…sau compromisuri necesare supravietuirii? In care dintre ele iti regasesti copilul interior?

inner-childCopierea sau reproducerea continutului fara acordul prealabil si fara mentionarea sursei este strict interzisa!

Sursa imagini: World Wide Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s