Psihoterapia – mit urban sau stiinta?

Acest articol s-a nascut din nevoia acuta de a spori gradul de constientizare asupra unui segment de activitate din domeniul sanatatii mintale, putin cunoscut la noi si pe alocuri gresit interpretat – psihoterapia!

Psihoterapia, ca si medicina de familie, ar trebui sa reprezinte o normalitate a societatii in care traim si nu un serviciu de lux, accesibil si nu prea, supus stereotipurilor si confundat cu psihiatria.

Asociatia Americana de Psihologie (APA) a identificat si demitizat o serie de afirmatii care, in timp, au intrat in constiinta sociala si au transformat psihoterapia intr-un demers cu „iz” de stiinta. Iata care ar fi aceste mituri sau credinte populare si cum stau lucrurile in realitate

  1. Mit: Doar oamenii nebuni merg la psihoterapeut.

Realitatea:  Oamenii merg in psihoterapie pentru o multime de motive ce tin de viata de zi cu zi. Unii fac psihoterapie pentru tratarea depresiei, a anxietatii sau a abuzului de substante. Alte persoane au doar nevoie de ajutor pentru a face fata tranzitiilor majore din viata sau comportamentelor problematice datorate unor schimbari: pierderea unui loc de munca, un divort sau decesul unei persoane dragi. Unii oameni au nevoie de ajutor pentru gestionarea si echilibrarea cerintelor vietii de parinte, a vietii profesionale si a responsabilitatilor familiale, pentru a face fata unor boli, pentru a-si imbunatati abilitatile de relationare, etc.

Stigmatul asociat cu actiunea de a cere ajutor pentru unele ingrijorari psihologice sau comportamentale a fost un puternic factor descurajant pentru oameni. Insa, in prezent, a cere ajutor este privit ca un comportament-resursa. Cercetatorii continua sa gaseasca noi legaturi care subliniaza valoarea sanatatii mentale pentru o mai bună sanatate fizica – adesea cunoscuta conexiune minte – corp. Problemele emotionale pot aparea sub forma simptomelor fizice. Si invers, cand suntem bolnavi fizic, putem dezvolta probleme emotionale.

Patologia psihiatrica nu intra sub ingrijirea psihologului sau a psihoterapeutului, desi exista numeroase cazuri cand in tratamentului suferintelor de ordin psihiatric este indicata, pe langa tratamentul medicamentos, psihoterapia.

  1. Mit: Sa vorbesti cu rudele sau prietenii e la fel de eficient ca mersul la psiholog.

 Realitatea: Sustinerea oferita de familie si prieteni este importanta atunci cand ai o perioada dificila. Insa un psihoterapeut iti ofera mult mai mult decat obtii de pe urma conversatiei cu familia si prietenii. Psihoterapeutul a trecut prin ani de educatie specializata, formare si experienta care il fac expert in intelegerea si tratarea unor probleme complexe. Tehnicile pe care le foloseste psihoterapeutul in procesul terapeutic au fost dezvoltate de-a lungul unor decenii de cercetare si reprezinta mult mai mult decat „doar vorbit si ascultat”. Psihoterapia inseamna schimbare, nu ascultare!

Psihoterapeutul poate recunoaste in mod obiectiv pattern-uri de comportament sau gandire, mult mai eficient decat o pot face cei apropiati, intrucat pozitia sa de specialist este una neutra si obiectiva. altcineva. Relația terapeutică este ancorată în regula confidențialității.

  1. Mit: Te poti face bine de unul singur, daca incerci suficient de mult si mentii o atitudine pozitiva.

Realitatea: Multe persoane au incercat sa isi rezolve singuri problemele cu multa vreme inainte sa inceapa psihoterapia si au descoperit ca nu a fost de ajuns. Decizia de incepe un proces psihoterapeutic nu inseamna ca ai esuat, la fel cum nu inseamna ca ai esuat daca nu ti-ai putut repara singur masina. De fapt, sa ai curajul sa apelezi la cineva si sa recunosti ca ai nevoie de ajutor este mai degraba un semn de putere, de responsabilitate si de asumare.

Atitudinea pozitiva si „schimbarile in 7 pasi” cu care am fost atat de intoxicati de anumite filme sau carti induc ideea ca un zambet dimineata in oglinda si inca alte trei ritualuri pe parcursul zilei sunt mai ieftine si mai eficiente decat un proces terapeutic. Adevarul este ca suntem datori sa tratam cu responsabilitate bunastarea noastra psihica, in aceeasi masura in care o facem cu cea fizica.

  1. Mit: Tot ce face psihologul e sa iti asculte nemultumirile, asa ca de sa platesti pe cineva care sa te asculte cum te plangi?

Realitatea: Psihoterapeutul incepe adesea procesul terapeutic prin a te invita sa iti descrii problema care te-a adus in cabinetul lui. Insa acesta este doar punctul de plecare in psihoterapie. El va aduna informatiile relevante din istoria ta, precum si istoricul problemelor tale si al altor arii majore din viata ta, si, de asemenea, diferitele moduri in care ai incercat sa abordezi aceste probleme.

Psihoterapia este, in general, un proces interactiv, bazat pe colaborare, dialog si pe implicarea activa a pacientului in rezolvarea problemelor sale.

Psihoterapeutul iti poate da teme pentru acasa pentru a practica noile abilitati intre sedinte sau teme de lectura, pentru a afla mai multe despre un anumit subiect. Psihoterapeutul nu este un magician care are o bagheta magica sau un carnetel cu solutii, iar el nu va da niciodata sfaturi.

  1. Mit: Va trebui faci psihoterapie multa vreme, sau poate chiar pentru restul vieții.

Realitatea: Fiecare persoana evolueaza intr-un ritm diferit in cursul psihoterapiei – este un proces individual. De exemplu, intr-un studiu, jumatate dintre pacienti au avut parte de imbunatatiri dupa doar opt sedinte, in timp ce 75% dintre pacienti au inceput sa faca progrese dupa sase luni. Scopul psihoterapeutului nu este sa ramai clientul lui pentru totdeauna, ci sa te ajute sa functionezi mai bine pe cont propriu. Obiectivul major al psihoterapiei, de orice fel ar fi ea, este binele clientului.

Sursa: http://www.apa.org/helpcenter/psychotherapy-myths.aspx

wall

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s