Presa | Cum să te faci mai bine înţeles în cuplu: „Ideea conform căreia celălalt ar fi trebuit să ştie provoacă adeseori răni“

Vrem să ne facem înţeleşi în relaţia cu partenerul, dar nu suntem dispuşi să fim foarte atenţi la semnalele lui. Ne-aşteptăm ca, după un timp, celălalt să ştie ce gândim, dar noi înşine nu suntem dispuşi la prea multă empatie. Răbufnim în certuri repetate, înainte să facem efortul de a le evita, deşi pretindem că numai asta nu ne dorim. Sunt doar câteva dintre greşelile care fac deficitară comunicarea în cuplu, potrivit specialiştilor.

„Uneori intră în cabinetul meu cupluri profund nefericite. La capătul puterilor. Furioşi, nemulţumiţi, obosiţi, gata să renunţe. Din primele zeci de minute petrecute împreună cu ei, îmi pot da seama printre altele de un lucru, cel care este şi subiectul acestui articol – comunicarea deficitară. Cei doi nu se ascultă unul pe celălalt – aud, dar nu ascultă cu adevărat. Durerea fiecăruia trece pe la urechea celuilalt la fel ca în fiecare zi, ca o placă de pick-up învechită pe care o pui mereu-mereu, încât la un moment dat ajungi să te obişnuieşti atât de tare cu ea încât nu o mai auzi şi nu mai reacţionezi la ea”, explică, pentru Adevărul, Aurelia Mazilu, psiholog şi psihoterapeut sistemic de familie şi cuplu.   Să vorbeşti mult nu îseamnă să comunici eficient. Comunicarea autentică presupune mai mult. Reciprocitatea şi empatia sunt doar două dintre cerinţe.

Citeste articolul integral aici: adev.ro/oz6i3p